Valentins dag i olika länder

Valentins dag är uppkallat efter ett romerskt helgon, en biskop, som trotsade förbudet mot att viga unga par. Han hette Valentin och led martyrdöden den 14:e februari år 270 efter kristus. Och därför firar man Valentins dag just den 14:e februari. Seden att fira Valentins dag uppkom i England och Frankrike men spred sig ganska snabbt till USA där seden blev väldigt stark. Det var först på 1950-talet som seden att fira Valentins dag kom till Sverige. Blomsterhandlarna var några av de som mest bidrog till att ”importera” seden, och de döpte den sedan till alla hjärtans dag.

Det finns några mindre skillnader på hur vi firar alla hjärtans dag i olika länder. Vi i Sverige har till exempel som tradition att äta geléhjärtan och ge presenter till våra älskade samt spendera egentid med dem.

I USA så är det väldigt vanligt att man anordnar speciella Valentinfester eller kanske till och med en bal. I USA är det också väldigt viktigt att man har mycket blommor och blomsterarrangemang på dessa fester. Men självklart varierar det mycket hur man firar Valentins dag i USA, precis som det även gör i Sverige, och i alla andra länder också för den delen.

Nedan kan ni se trailern till den engelska komedin ”Valentines Day” som utspelar sig i USA och följer en rad olika par under den 14:e februari. Kanske den perfekta filmen att se på just alla hjärtans dag?

<iframe width=”560″ height=”315″ src=”//www.youtube.com/embed/m3yaZO-7NNk” frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>

I Japan har man dock lite andra traditioner för Valentins dag. Där ger tjejerna och kvinnorna en speciell choklad till sina pojkvänner och män den 14:e februari. Men de får dock sedan vänta en hel månad innan de får sin gåva av pojkarna och männen, vilket vanligtvis brukar vara vit choklad.

I Scotland har man också en väldigt annorlunda tradition. Där är det väldigt vanligt att den första man eller kvinna som en person ser på gatan på morgonen blir hans eller hennes Valentin dejt – och de ska då spendera resten av dagen tillsammans.

Italien har däremot ganska liknande traditioner som i Sverige och USA. De ger varandra choklad och blommor samt även en del extravaganta presenter så som till exempel parfymer eller diamanter och smycken.

Som ni förstår kan det alltså skilja lite på hur man firar alla hjärtans dag i olika delar av världen, och detta var bara några exempel på länder och olika traditioner för just den 14:e februari – men självklart finns det många fler exempel som också kunde ha tagits upp. Valentins dag är nämligen en tradition som firas på många olika sätt och vis i de olika länderna i världen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *