Detta händer i kroppen då man är förälskad

Har du någon gång varit med om att bli kär i någon? I så fall vet du också hur underbart det kan kännas när man verkligen är riktigt förälskad i någon. Man känner sig så otroligt lycklig, och det känns som om ingen kan stoppa en. All stress och all oro som man normalt brukar kunna känna är som bortblåst, och de positiva känslorna och tankarna verkar finnas i överflöd. Det är egentligen väldigt svårt att beskriva hur det känns att bli kär – det är helt enkelt något som måste upplevas för att man ska kunna förstå.

Credit: Salvatore Vuono /freedigitalphotos.net

Credit: Salvatore Vuono /freedigitalphotos.net

Men vad är det då som gör att man känner sig så här? Vad är det som gör att man blir så lycklig och så glad av att vara förälskad? Helt enkelt, vad är det som händer i kroppen?

Det är faktiskt vetenskapligt bevisat att en förälskelse hindrar oss från att känna stress i och med att kroppens belöningssystem sänder ut endorfiner, som är ett hormon som får oss att känna oss lyckliga och avslappnade. Det är också dessa endorfiner som man tror är anledningen till de känslor man får för personen som man blir eller har blivit förälskad i.

Men däremot så ökar faktiskt stressen i och med att kroppen minskar produktionen av Serotonin under en förälskelse – och serotonin är ett hormon som ser till att minska stressen i kroppen. Den ökade stressen känns dock inte av som något negativt eftersom att vi har så mycket endorfiner som dämpar stresskänslorna. Snarare känns det mycket positivt i och med att stressen gör att kroppen är mer vaken. Vilket i sin tur då också gör att man kommer känna sig piggare och gladare samt kan klara sig med mindre sömn och mindre mat än normalt. Så förälskelsen påverkar kroppen på ett sådant sätt att kroppen mår riktigt bra.

One thought on “Detta händer i kroppen då man är förälskad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *