Historia

Alla hjärtans dag uppstod under medeltiden i England och Frankrike, men spred sig relativt snabbt även till andra delar av världen. Alla hjärtans dag firas varje år den 14:e februari och dagen har sitt ursprung från olika traditioner som fanns runt helgonet Sankt Valentin som levde som biskop i Rom. Han var allra mest känd för att han trotsade Claudius den andres förbud mot att viga unga par. Därför så kallas även dagen Sankt Valentins dag, eller bara Valentindagen. På engelska så heter ju alla hjärtans dag ”Valentines Day”.

När traditionen var ny så hade den ingen direkt koppling till kärlek och förälskelse, utan den kopplingen uppstod någon gång på 1300-talet då Valentindagen blev som en typ av fest för de som var förälskade och unga. Det var också på den tiden som det började bli vanligt att skriva kärleksbrev till sin älskade, som gärna också fick innehålla ihoprimmade dikter. Men det var ändå inte förrän på 1800-talet som alla hjärtans dag-korten blev vanliga.

Credit: Feelart /freedigitalphotos.net

Credit: Feelart /freedigitalphotos.net

Även om traditionen med alla hjärtans dag och allt runt omkring det uppkom väldigt tidigt och har funnits väldigt länge så tog det väldigt lång tid innan dagen uppmärksammades i Sverige. Inte förrän på 1960-talet slog alla hjärtans dag igenom i Sverige. Detta efter att Nordiska Kompaniet försökt importera seden sedan år 1956. Men det tog ändå mycket lång tid innan Alla hjärtans dag-firandet verkligen blev populärt bland oss i Sverige. Det tog nämligen nästan ända fram till 2000-talet innan vi började fira alla hjärtans dag i större omsträckning. Men nu firar vi verkligen ordentligt, och nästan alla svenskar firar på ett eller annat sätt alla hjärtans dag. Men ändå så är inte alla hjärtans dag lika starkt uppmärksammad här i Sverige som det är i de flesta engelsktalande länder som verkligen håller hårt mycket på traditionen med Sankt Valentins dag.

Trots det så säljs hela 4 miljoner rosor i Sverige under den dagen. Blommor är också den gåva som är allra vanligast att ge bort på just alla hjärtans dag. Men även en fin middag är väldigt vanligt att ge bort i present på alla hjärtans dag – nästan lika populärt som rosorna. Ofta kan man ge bort båda två. Det vill säga både en fin middag, men även någon annan present, så som till exempel en ros. Däremot så är grejer så som exempelvis kläder, böcker, hemelektronik och annat liknande betydligt mindre vanligt att ge bort på alla hjärtans dag.

Alla hjärtans dag har kommit att bli en tradition och en dag som vi dedikerar åt kärleken, åt de människor vi älskar och tycker om. Då vardagen inte alltid ger så mycket tid till just kärlek så är det viktigt med en sådan här dag som mer eller mindre tvingar oss att ta oss tid att uppmärksamma vår partner, vår kärlek i livet.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *